Despre Augustin Frăţilă (1953-2010)

Augustin Frăţilă s-a născut la 25 Noiembrie 1953, la Aiud, Alba. Redactor la Luceafărul şi Contemporanul - Ideea Europeană, colaborator la România Literară, Contemporanul, Viaţa Românească, Tribuna, Convorbiri Literare etc, Augustin Frăţilă a fost cunoscut ca poet dar şi ca un eminent cantautor şi compozitor al unor melodii pe versurile multor poeţi români, mai ales ale lui Nichita Stănescu, căruia i-a fost prieten apropiat.

A lucrat de asemenea ca editor fiind, timp de 15 ani, Director al Editurii ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL. Augustin Frăţilă a debutat editorial abia după 1989, dintre volumele sale remarcându-se: El Roi (1997). În afară volumelor de poezie, Augustin Frăţilă a editat numeroase discuri cu muzica proprie (Baladă pentru Transilvania, Oraţie de nuntă şi altele).

Voce muzicală şi poetică unică în literatura română contemporană, el declara într-un tulburător, ultim interviu publicat în revista Luceafărul: “N-am făcut niciodată nici cel mai mic efort de a cultiva vreo relaţie, m-am lăsat doar în voia valului – asumându-mi riscurile de rigoare, – am lăsat destinul să lucreze pentru mine, să-mi arate dacă trebuia să fiu acolo ori nu. Asta m-a costat, însă: imagine, notorietate, carieră, viaţă de familie, viaţă socială… n-a fost zi să nu plătesc preţul dezordinii, aventurii mele existenţiale”.

“Să întreţii umbrele focurilor de pe pereţi, să-ţi alegi un punct fix şi, în timp ce pământul se învârte, tu, ca un olar de geniu, să încondeiezi lutul cu desenul fin al memoriei... Se va întoarce şi apa din care te-ai născut, stalactita ei va coborî încet, aşezându-ţi-se pe creştet cu infinită tandreţe, ca o statuie pe soclul ei predestinat şi viaţa ta se va opri, în sfârşit, va încremeni, odihnitor, în măreţie...” Augustin Frăţilă

Parteneri