Despre noi

Despre Premiul literar "Augustin Frățilă"

Premiul literar “Augustin Frățilă” se acordă anual celui mai bun roman autohton apărut în România în anul precedent.
Misiunea noastră este de a atrage atenția publică, a instituțiilor și a cititorilor asupra autorilor români contemporani, în dorința de a promova lectura, creația literară, editurile românești și cultura românească, în genere.

Tocmai de aceea, valoarea premiului este de 10.000 euro, cel mai mare premiu oferit în prezent în România pentru literatură.
Pentru maximum de credibilitate și transparență, jurizarea se realizează în două etape:

Un juriu inițial format din specialişti (critici literari) nominalizează, din totalul celor înscrişi, 5 autori români cu romane publicate în anul precedent acordării premiului. Jurații care aleg romanele finaliste sunt specialiști recunoscuți, cu notorietate și competență în critica literară, fiind promotori ai scriitorilor români și susținători ai valorilor culturale române.Preşedintele juriului este Alex. Ştefănescu, iar juriul este ales pe o perioadă de cinci ani.

Un juriu final format din cei mai influenţi bloggeri din mediul online românesc desemnează câştigătorul marelui premiu, dintre cei 5 scriitori nominalizaţi de juriul de specialitate.

Premiul, în valoarea de 10 000 de euro, este oferit de compania Philip Morris Trading, care continuă astfel parteneriatul început în 2012, când a sprijinit prima ediţie a acestui proiect cultural.

În 2014, Uniunea Editorilor din România a preluat Premiul literar „Augustin Frăţilă” de la Asociaţia Casa de cultură, o asociaţie non-guvernamentală, non-profit şi apolitică, dedicată proiectelor culturale. Asociaţia Casa de cultură rămâne partener în proiect, alături de Editura ALL și Aqua Carpatica.
Premiul literar „Augustin Frăţilă”, ediţia a III-a, va desemna romanul anului 2013.


Romanele câştigătoare ale Premiului literar „Augustin Frăţilă”, oferit de compania Philip Morris Trading sunt:
„Cronicile genocidului”,de Radu Aldulescu - romanul anului 2012
„Matei Brunul”,de Lucian Dan Teodorovici - romanul anului 2011

Despre Augustin Frățilă


Augustin Frăţilă (1953-2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 şi 2010 a fost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL.

Despre Uniunea Editorilor din România


Uniunea Editorilor din România este o organizaţie patronală şi profesională, care desfăşoară numeroase programe în domeniul educaţional şi în cel cultural, urmărind derularea unor proiecte şi acţiuni în interesul membrilor, creşterea rolului şi forţei organizatorice, dezvoltarea de relaţii publice şi de parteneriate, gestiunea eficientă a fondurilor şi a resurselor.

Organizaţia reuneşte importanţi editori şi difuzori de cultură scrisă, care produc şi comercializează carte şcolară preuniversitară şi universitară, literatură română şi universală, carte pentru copii, lucrări destinate orizontului educaţional şi cultural, carte de învăţătură adresată tuturor vârstelor.

Anul acesta, Uniunea Editorilor din România sărbătoreşte 20 de ani de activitate.

 

Parteneri