Ediţia din acest an a premiului literar "Augustin Frăţilă" nu se va mai desfăşura, deoarece nu s-au găsit sponsori care să sprijine financiar acest eveniment

Premiul literar "Augustin Frăţilă" este acordat anual celui mai bun roman autohton apărut în România în anul precedent. Misiunea acestui premiu este de a atrage atenţia publică, a instituţiilor şi a cititorilor asupra autorilor români contemporani, în dorinţa de a promova lectura, creaţia literară, editurile româneşti şi cultura românească, în general. Tocmai de aceea, valoarea distincţiei a fost de 10.000 de euro, acesta fiind cel mai mare premiu oferit în prezent în România pentru literatură.

Premiul în valoare de 10.000 de euro a fost oferit la ediţiile precedente de compania Philip Morris Trading. În 2014, Uniunea Editorilor din România a preluat premiul literar "Augustin Frăţilă" de la Asociaţia Casa de cultură, o asociaţie non-guvernamentală, non-profit şi apolitică, dedicată proiectelor culturale. Asociaţia Casa de cultură a rămas partener în proiect, alături de Editura ALL şi Aqua Carpatica.

Augustin Frăţilă (1953 - 2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar, între 1995 şi 2010, a fost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL. Volumele câştigătoare ale premiului literar "Augustin Frăţilă" sunt "Matei Brunul", de Lucian Dan Teodorovici - romanul anului 2011, "Cronicile genocidului", de Radu Aldulescu - romanul anului 2012, şi "Negustorul de începuturi de roman", de Matei Vişniec - romanul anului 2013.

Parteneri