Mirela Stănciulescu: "Este o reală victorie faptul că Premiul literar Augustin Frăţilă va fi acordat şi în acest an"

Întâlnirea mea cu acest eveniment de excepţie în viaţa noastră literară care este „Premiul literar Augustin Frăţilă” a fost cu adevărat o experienţă memorabilă. Împletirea opiniilor unui juriu format din critici literari prestigioşi cu opiniile şi gusturile cititorilor a constituit, la rândul său, în percepţia mea, o premieră, răspunzând întru totul năzuinţei unui scriitor ca textele sale să fie evaluate deopotrivă de critici şi de acei nenumăraţi, nenumiţi şi neştiuţi cărora li se adresează.

Pentru mine, premiul de popularitate acordat anul trecut romanului meu „Emoţia”, apărut în 2011 la editura Humanitas, a fost o surpriză de proporţii, venind în aparentă contradicţie cu personalitatea mea retrasă. Realizarea faptului că, de fapt, acest premiu nu este al meu, ci al textului meu, al unei cărţi care a atins cititorii, dăruindu-le, sper, emoţie, m-a covârşit. Cărţile devin, pe măsură ce sunt scrise, iar apoi citite, existenţe separate de cel care le este autor. Au propria lor personalitate, propria lor cale şi propriul lor destin.
Este o reală victorie faptul că „Premiul literar Augustin Frăţilă” va fi acordat şi în acest an. Iată că, prin grija şi pasiunea organizatorilor, el devine o constantă a panoramei literare româneşti. Aştept cu nerăbdare, de această dată din postura de simplu cititor şi iubitor de literatură, să aflu cărţile finaliste, apoi cele premiate, şi să trăiesc bucuria cunoaşterii şi recunoaşterii lor.

Le doresc tuturor cărţilor care intră în competiţie să îşi împlinească drumul şi să fie descoperite cu interes, atenţie şi, nu în ultimul rând, cu multă emoţie.

Parteneri