Motivaţie juriu de specialitate

Juriul format din criticii literari Alex. Ștefănescu (preşedinte), Dan C. Mihăilescu și Daniel Cristea-Enache a nominalizat următoarele romane pentru Premiul „Augustin Frățilă” (în valoare de 10.000 de euro), care urmează să se acorde celui mai bun roman apărut în 2012:


1. “Craii şi morţii”, de Dan Stanca, Editura Cartea Românească, 2012
2. “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească, 2012
3. “Hotel Universal”, de Simona Sora, Editura Polirom, 2012
4. “Omar cel orb”, de Daniela Zeca, Editura Polirom, 2012
5. “Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea, Editura ALLFA, 2012

Juriul a deliberat îndelung pentru alegerea celor mai bune 5 romane din cele 56 înscrise în concurs, dificultatea luării unei decizii datorându-se numărului relativ mare de romane care ar fi meritat nominalizate.

Criteriul unic luat în considerare a fost valoarea literară a cărților, iar selecția s-a realizat prin vot secret și este asumată de toți membrii juriului. Remarcabil este faptul că autorii cărților selectate sunt femei și bărbați, tineri și mai puțin tineri, scriitori consacrați și debutanți. Tot prin diversitate se caracterizează și direcțiile estetice ilustrate de cele cinci romane.

Un roman poate fi considerat neorealist, altul – al experienței directe, cu elemente de non-fiction, altul – eseistic, altul – vizionar-metafizic, altul − poematic-esoteric, de un exotism sublimat. Membrii juriului au urmărit să răsplătească valoarea literară și nu să susțină o anumită categorie de autori sau o anumită formulă estetică.
 

Parteneri