„Negustorul de începuturi de roman”, de Matei Vişniec a câştigat Premiul literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013, ediţia a III-a în valoare de 10 000 de euro

„Negustorul de începuturi de roman”, de Matei Vişniec este câştigătorul Premiului literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013, ocordat de compania Philip Morris Trading.

22 de bloggeri au decis, în etapa a doua a concursului, care este cel mai bun roman, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărei proze finaliste. Romanul „Negustorul de începuturi de roman”, de Matei Vişniec a primit cel mai mare punctaj şi a fost răsplătit cu Premiul literar "Augustin Frăţilă", în valoare de 10 000 de euro, acordat de compania Philip Morris Trading.

„Competiţia literară Augustin Frăţilă, la care ne bucurăm să fim partener statornic are o calitate distinctă, pe care orice companie şi-o doreşte pentru proiectele pe care le susţine: este, de la an la an, tot mai cunoscută şi mai recunoscută, atrage tot mai mulţi romancieri valoroşi şi tot mai multe lucrări care reaprind pofta de lectură, pofta de cultură" a spus Sorana Mantho, Corporate Affairs Director România și Bulgaria, Philip Morris. „Romanele premiate de juriul competiţiei sunt, ulterior, validate şi de publicul cititor semn că păstrează vie tradiţia literară românească şi că, fie şi într-o epocă digitală, poveştile spuse cu har îşi găsesc drum spre inima
noastră."


„Un singur cer deasupra lor”, de Ruxandra Cesereanu, Bucureşti, Ed. Polirom, 2013;

„Kinderland”, de Liliana Corobca, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 2013;

„Jurnalul unui cântăreţ de jazz”, de Bujor Nedelcovici, Bucureşti, Ed. Allfa, 2013;

„Boala şi visul”, de Dan Stanca, Bucureşti, Ed. Tracus Arte, 2013;

„Negustorul de începuturi de roman”, de Matei Vişniec, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 2013 
au fost cele cinci romane finaliste la Premiul literar „Augustin Frăţilă”.

Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex. Ştefănescu, Tudorel Urian şi Daniel Cristea-Enache din cele 65 de romane înscrise în competiţia pentru 10 000 de euro.


Despre carte:

Să nu fiţi uimiţi dacă într-o bună zi librăriile nu vor mai vinde romane, ci computere concepute să scrie romane, în funcţie de fantasmele dumneavoastră secrete. Absolut nimeni nu va mai fi interesat de cărţile altuia, ne vom citi propriile noastre romane, coman-date dispozitivelor personale de scris autoficţiune. Toţi vom fi scriitori. Talentul nu va mai fi un privilegiu. Iar cei mai vanitoşi sau mai frustraţi dintre noi vor încerca, poate, să angajeze şi cîte o fiinţă umană căreia să-i ceară să citească romanele scrise în numele nostru de către softuri sofisticate. Aceşti „cititori de profesie” – ei înşişi scriitori, la rîndul lor – vor fi atît de rari, încît vor cere să fie plătiţi foarte scump, iar uneori, chiar cu preţul vieţii.

Despre autor:

Matei Vişniec sa remarcat în anii ’80 ca poet, apoi ca dramaturg ale cărui piese, cu largă circulaţie în mediul literar, sunt interzise pe scenele profesioniste. În 1987 părăseşte România şi se stabileşte în Franţa, unde lucrează pentru Radio France Internationale. Piesele sale în limba franceză apar la Actes SudPapier, L’Harmattan, Lansman, Crater, L’Espace d’un instant. Numele său figurează pe afişe teatrale în peste 30 de ţări. În ultimii ani, Matei Vişniec s-a remarcat şi ca romancier. Dintre volumele publicate amintim: Omulpubelă • Femeia ca un cîmp de luptă (2006), Păianjenul în rană (2007), Groapa din tavan (2007), Sindromul de panică în Oraşul
Luminilor (2009, 2012; roman distins cu Premiul revistei Observator cultural), Domnul K. eliberat (2010; volum nominalizat la Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi), La masă cu Marx (2011), Dezordinea preventivă (2011), Cabaretul cuvintelor (2012).

Romanul Negustorul de începuturi de roman a fost distins cu Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi şi Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013, în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT Iaşi, 2014), şi a fost nominalizat la Premiile revistei Observator cultural.

Romanele câştigătoare ale Premiului literar „Augustin Frăţilă”, acordat de compania Philip Morris Trading sunt:

„Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu - romanul anului 2012

„Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici - romanul anului 2011

Parteneri media: Digi 24, Agerpres, Evenimentul zilei, Radio România Cultural, Observator Cultural, HotNews.ro, RFI România, Sapte Seri, bookblog.ro, Agenţia de carte, BookMag.ro, LiterNet.ro, Getica OOH.

Parteneri